Overheid overlegt voortdurend met tabaksindustrie

5 september 2014

Overheid overlegt voortdurend met tabaksindustrie

De Nederlandse overheid houdt zich niet aan het internationale anti-rookverdrag, de Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) van de Wereldgezondheidsorganisatie. Zuster-site TabakNee verzamelde tientallen voorbeelden die aantonen dat de overheid deze bepaling in het FCTC-verdrag stelselmatig overtreedt en bij het ontwikkelen van beleid de tabaksindustrie zelfs uitnodigt om haar standpunten in te brengen.

Wereldwijd vallen zes miljoen doden per jaar door roken, 20.000 doden alleen al in Nederland. Roken is een dodelijke verslaving die door alle landen samen bestreden moet worden, vindt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Nu al 179 landen, waaronder Nederland, onderschrijven dat en verenigden zich in een internationaal anti-rookverdrag, de Framework Convention on Tobacco Control (FCTC).

Met haar handtekening heeft Nederland onder meer beloofd dat de tabaksbranche geen invloed krijgt op het rookontmoedigingsbeleid. Maar daar houdt de overheid zich niet aan. Lees er alles over in de serie Hoe onze overheid het internationale anti-rookverdrag aan haar laars lapt op TabakNee.